Se pune urmatoarea intrebare: este obligat pacientul-victima unui caz de malpraxis medical sau urmasii acestuia sa depuna plangere impotriva medicului la Colegiul Medicilor si/sau la Comisia de Malpraxis medical? Raspunsul la aceasta intrebare este categoric nu.
Colegiul Medicilor nu poate sa constate existenta unui caz de malpraxis medical ci poate sa constate, eventual, o abatere disciplinara care poate sa fie contestata in instanta. Todata, Comisia de Malpraxis medical are in competenta constatarea existentei unui caz de malpraxis medical insa eventual, daca obtineti de la Comisie o decizie de malpraxis medical, ea poate fi contestata in instanta iar daca nu obtineti dvs. puteti sa contestati decizia in instanta insa in cadrul acestei contestatii nu puteti sa solicitati si daune iar daca in cele din urma reusiti sa obtineti pe aceasta cale o decizie de malpraxis in fata instantei dupa acest moment va trebui din nou sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa ii solicitati sa ii oblige pe parati la plata daunelor morale si materiale ( link-ul cu prejudiciul)
Din cele anterior mentionate, rezulta ca, nu este obligatoriu sa va adresati Comisiei de Malpraxis cu o plangere inainte de a merge la instanta de judecata sa le solicitati daune aceasta deoarece procedura in data Comisiei de Malpraxis medical este o procedura facultativa si alternativa in acest sens si dispozitiile art. 25 din ordinul 1343/2006 corob. cu art. 670 din Legea 95/2006 se prevede in mod concret ca : ,, Comisia poate fi sesizata”,ceea ce denota caracterul facultativ si alternativ al acestei proceduri. Atat in doctrina de specialitate de la noi cat si in practica se retine faptul ca, sesizarea Comsisie de Malpraxis Medical este o procedura facultativa, nefiind asadar obligatoriu a fi urmata aceasta procedura.
Faptul ca, procedura de constatare a cauzelor de malpraxis medical este o procedura diferita si facultativa fata de procedura de drept comun in mod clar din cadrul art. 673 alin 2 din Legea 95/2006 care prevede ca : ,, (2) Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie potrivit dreptului comun.”
Din cele anterior mentionate rezulta faptul ca, cel mai bine se formuleaza actiune in fata instantei de judecata prin care sa ii solicitati sa oblige paratii la plata daunelor morale si materiale suferite de catre victima de malpraxis medical sau urmasii acestuia deoarece doar in cadrul acestei proceduri se poate obtine atat culpa medicului ( malpraxis medical ) cu privire la situatia reclamata cat si daune.