Dreptul familiei

Portfolio

We are here to fight against any violance with experience

Dreptul familiei

In momentul in care discutam de copii minori, rezultati dintr-o casatorie sau rezultati dintr-o relatie, este obligatoriu ca, parinti lor sa ia anumite decizii cu privire la ei sau sa exercite anumite drepturi in numele lor. De obicei, problema custodiei minorilor apare in situatia in care intre parinti intervine divortul.

Ce inseamna custodia minorilor?  Custodia minorilor inseamna ca, drepturile si obligatiile referitoare la minor trebuie exercitate de catre cineva, de exemplu  inscrierea la gradinita, inscrierea la scoala, ducerea copilului la medic, toate aceste decizii trebuie luate in numele minorului.

In sistemul legislativ de la noi regula este una simpla si anume faptul ca, ambii parinti exercita in comun custodia sau autoritatea parinteasca cu privire la minori astfel ca, numai in cazuri exceptionale cand interesul superior al minorului o cere instanta de judecata va trebui sa stabileasca ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de numai unul dintre parinti, iar aceste cazuri exceptionale ar fi, drogurile, violenta fizica/psihica, condamnarile penale pentru infractiuni contra membrilor de familie sau pentru infractiuni care aduc atingere libertatii si integritatii sexuale, alcool.

Asa cum spuneam anterior, regula este ca, autoritatea parinteasca sa fie exercitata de comun accord de catre ambii parinti. Pentru a fi stabilita autoritatea parinteasca cu privire la minori, parintele trebuie sa solicite acest lucru instantei de judecata, fie prin cererea de divort fie printr-o cerere separata. In cadrul acestei cereri, va trebui solicitata autoritatea parinteasca pentru a fi exercitata in mod comun fie numai de catre unul dintre parinti, cererea va fi formulate impotriva celuilalt parinte al copilului si trebuie adresata fie instantei la care se trimite cererea de divort fie ( in cazul in care se solicita pe cale separata) la judecatoria de la domiciliul parintelui parat fie la judecatoria unde locuieste minorul in mod efectiv.

Trebuie facuta diferenta dintre custodia minorului ( autoritatea parinteasca) si cu cine locuieste minorul adica domiciliul minroului, cele doua notiuni sunt diferite astfel ca, regula este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de comun acord de catre ambii parinti iar domiciliul legal sa fie stabilit la unul dintre acestia. Instanta de judecata, se va pronunta prin aceeasi hotarare si cu privire la relatiile personale pe care le are parintele nerezident adica parintele cu care nu locuieste minorul.

Parintele cu care nu locuieste minorul are un drept de a mentine relatii personale cu minorul astfel incat, sa nu existe posibilitatea ca parintele cu care locuieste minorul sa inceapta alienarea parinteasca adica sa il vorbeasca de rau pe celalalt parinte in scopul de al face pe minor sa il urasca pe celalat parinte . Totodata, prin aceeasi hotarare judecatoreasca instanta de judecata se va pronunta  si cu privire la pensia de intretinere pe care o datoreaza minorului parintele cu care nu louieste.

Hotararea sau intelegerea partilor cu privire la modul de exercitare a autoritatii parintesti, pensia de intretinere, relatiile persoanale cu minorul, nu este una definitiva in sensul ca nu se mai poate reveni asupra acestor. In aceste cazuri exceptionale, hotararea instantei de judecata nu are autoritate de lucru judecat definitive adica, in momentul in care situatia avuta in vedere la momentul initial se schimba, parintele poate sa inntroduca o noua cerere de chemare in judecata prin care sa solicite schimbarea modului de exercitare a autoritatii parintesti, schimbarea programului de relatii personale cu minorul, majorarea/micsorarea pensiei de intretinere.

CUSTODIA EXCLUSIVA

Asa cum am scris in cadrul articolului referitor la custodie, regula este ca aceasta sa fie exercitata de catre ambii parinti ai minorului, insa cum fiecare regula are exceptiile ei, in cazul acesta sunt situatii in care custodia ( autoritatea parentala) sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti. Ce inseamna de fapt custodie exclusiva? Cand se poate obtine si care sunt consecintele cu privire la parintele care urmeaza sa exercite exclusiv autoritatea parentala dar si cu privire la parintele care nu mai are dreptul la autoritate?

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca custodia exclusiva se poate obtine numai in situatii exceptionale de exemplu unul dintre parinti este consummator de substante psihoactive, este violent ( fie fata de minori fie fata de celalat parinte) fizic si/sau psihic ( alienare parentala), consumator de alcool, condamnat penal, etc, practic custodia exclusiva il protejeaza pe minor impotriva acestor comportamente daunatoare ale unui dintre parinti.

Pentru a obtine custodia exclusiva parintele care doreste sa o obtina trebuie sa introduca o cerere de chemare in judecata si sa ii solicite instantei de judecata acest lucru deoarece numai instanta de judecata in baza unor probe din care rezulta fara dubiu faptul ca este in interesul copilului ca autoritatea sa fie exercitata numai de catre un parinte, nu se poate obtine aceasta sanctiune drastica asupra unui dintre parinti fara a dovedi existenta unuia  dintre motivele aratate mai sus. Trebuie de stiut faptul ca aceasta dovada se face cu martori, inscrisuri, inregistrari audio-video, anchete psihologice etc.

In momentul in care se obtine definitiv autoritatea exclusiva cu privire la minor, parintele care exercita aceasta autoritate nu va mai avea nevoie de acordul celuilalt parinte pentru a execita drepturile si obligatiile cu privire la minor, astfel ca nu ii va mai trebui acordul pentru inscrierea la scoala, gradinita, pasaport, iesirea din tara, conturi bancare , medic etc, ci toate acestea se execita de catre parinte in baza hotararii instantei de judecata legalizata si definitiva.

Trebuie de stiut faptul ca parintele care a ,, pierdut,, custodia va avea totusi niste drepturi si obligatii cu privire la copil si anume va avea dreptul de a pastra relatii personale cu minorul cat timp acest lucru nu dauneaza interesului superior al copilului. Indiferent de situatie chiar daca a pierdut custodia si nu mai are dreptul la relatii personale pe minorul, acest parinte va trebui sa achite pensie de intretinere catre minori, deoarece daca nu mai exercita autoritatea parentala acest lucru nu inseamna ca acesta va fi scutit de obligatia de plata a pensiei de intretinere.

  • June 2, 2022
  • Avocat Mirabel Felea
  • https://avocat-mirabela-felea.ro/
Suna acum