PARTAJ

PARTAJ

In situatia in care exista un drept de coproprietate comuna (2 sau mai multe personae sunt proprietari pe acelasi bun) modalitatea de a iesi din indiviziune este partajul astfel ca, indiferent ca, vorbim despre bunuri dobandite in timpul casatoriei, bunuri dobandite prin succesiune (mostenire) sau prin cumparare.

Partajul poate sa fie facut fie prin buna invoiala a partilor in fata notarului public caz in care titlu de proprietate cu privire la acel bun va fi actul notarial insa in situatia in care nu se ajunge la o intelegere intre parti, singura posibilitate este de a va adresa instantei de judecata cu o cerere de iesire din indiviziune.

Este important de retinut faptul ca, legea prezuma faptul ca, fiecare coproprietar are jumatate din acel bun, exceptie facand bineinteles bunurile dobandite prin mostenire unde fiecare are o cota parte conform certificatului de mostenitor.

Asa cum spuneam anterior, chiar daca legea prezuma ca, fiecare a contribuit in mod egal  la dobandirea/mentinerea bunului, in fata instantei de judecata aceasta prezumtie poate sa fie rasturnata adica unul dintre coproprietari poate sa solicite  o cota mai mare din acel bun iar dovada acestei cote mai mari trebuie obligatoriu sa fie facuta prin probe de exemplu martori, adeverinte de venituri, vanzarea unui alt bun proprietatea dvs si folosirea acelor bani/ o parte din ei pentru a plati o parte din bunul proprietate comuna, ajutorul venit de la alte rude apropriate de dvs.

Cel care solicita partajul poate sa solicite ca bunul sa ii fie dat lui  ( atribuit) in natura iar el sa trebuiasca sa ii plateasca celuilalt/celorlati coproprietari o suma de bani cu titlu de sulta conform cotei lor de contribuite stabilita de instanta judecata. Daca si celalat coproprietar doreste ca bunul sa ii fie atribuit in natura bunul va trebui ca in cadrul procesului sa formuleze o cerere reconventionala prin care sa solicite atribuirea acelui bun.

 

 

 

Suna acum