Consecintele incalcarii obligatiei de informare a pacientului cu privire la actul medical si tratamentul medical atrage raspunderea medicala a cadrlor medicale. Nerespectarea acestei obligatii atrage in sine raspunderea medicala independent de existenta unui caz de malpraxis medical in sine deoarece aceasta obligatie este atat de importanta in cadrul actului medical in sine incat nerespecatrea ei poate aduce consecinte nefaste pentru pacient in sine.
Informarea pacientului cu privire la actul medical in sine adica cu privire la diagnostic, tratament dar si cu privire la riscurile actului medical in sine se impune a fi facuta in orice act medical in sine chiar si cele mai usoare acte acte medicale pentru a preintampina o eventuala complicatie a actului medical.
Din punctul nostru de vedere, infomarea pacientului trebuie sa fie facuta intr-un limbaj comun care sa fie inteles de fiecare pacient in sine prin raportare la gradele sale de cunostinta si de intelegere astfel incat in momentul in care pacientul isi da consimtamantul cu privire la un act medical acesta sa fie constient de riscurile la care acesta se supune astfel ca, un consimtamant general care contine in parte parte sau in totalitate numai termini medicali nu poate sa constituie in sine o informare valabila astfel ca, pacientul in sine nu este informat in mod concret.
In situatia in care avem un minor, o persoana care nu este constienta de faptele sale, adica nu are discernamant din punct de vedere legal, medicii sunt obligati sa infomeze apartinatorii/ rudele acestora cu privire la riscurile actelor medicale astfel ca, apartinatorii pacientului au si ei dreptul de a fi informati in aceste cazuri la fel ca si pacientul in sine.
Obligaţia de informare a pacientului este o obligatie legala aceasta este reglementată în mod direct și concret de art. 24 cororb. cu art. 4 din Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 privind drepturile pacientului. Dreptul la informare al pacientului are două componente esenţiale: dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale diponibile și dreptul de a fi informat, după ce a apelat la un furnizor de servicii medicale, cu privire la propria sa stare de sănătate, iar în situaţia de faţă considerăm că a fost încălcată cea de-a doua componentă a dreptului de informare.
Pacientul sau familia acestuia au dreptul de a fi informați tot timpul despre situația sa medicală. Familia pacientului are dreptul de a fi informată atunci când pacientul se află în imposibilitate de a fi informat, imposibilitate datorată fie stării de sănătate, fie atunci când acestuia îi lipsește consimțământul, în acest caz medicilor revenindu-le obligația de a furniza toate informațiile necesare familiei pacientului.
Obligația de informare trebuie îndeplinită pâna la momentul la care pacientul este externat din unitatea spitalicească, dar și ulterior acestui moment, prin eliberarea înscrisurilor din care rezultă starea de sănătatea pacientului la momentul externării, dar și a tratamentului/îngrijirilor la care acesta a fost supus.