NEVINOVATIA MEDICULUI -CUM TREBUIE EFECTUATA APRAREA -AVOCAT FELEA MIRABELA

Medicul si/sau orice personal medical raspund pentru faptele comise cu ocazia efectuarii actului medical fie penal fie penal si civil fie numai civil. Pentru a putea fi atrasa raspunderea penala a medicului in primul rand fapta savarsita cu ocazia efectuarii actului medical trebuie sa imbrace elementele constitutive ale infractiunii.

Din punct de vedere penal strict numai cu privire la modul in care a fost efectuat actum medical in sine personalul medical poate fi tras la raspundere penala pentru infractiuniile de vatamare corporala din culpa, ucidere din culpa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu iar daca cu ocazia intocmirii inscrisurilor medicale se mai consemneaza aspecte care nu corespund adevarului se poate discuta si despre savarsirea infarctiuniilor de fals intellectual/fals un inscrisuri sub semnatura private si/sau uz de fals.

In ceea ce priveste strict actul medical, pentru a putea fi atrasa raspunderea medicului din punct de veder penal, organelle de urmarie penala vor trebui sa faca dovada ca, dvs. in calitate de medic nu ati respectat protocoalele in acel domeniu sau ati efectuat o greseala cu ocazia efectuarii actului medical in sine.

Existenta sau nu a unei culpe medicale se poate dovedi numai prin efectuarea unei expertize medico-legale , expertiza supusa avizarii catre Comisia de Avizare si Control din cadrul INML Bucuresti si daca este cazul cu obtinerea avizului Comisiei Superioare de Medicina Legala.

Se poate atrage raspunderea medicului numai in situatia in care din probele administrate in cauza, rezulta dincolo de orice indoiala rezonabila faptul ca, ati comis o culpa medicala in legatura cu modul in care ati efectuat actul medical, astfel ca, ori de cate ori exista chiar si cea  mai mica indoiala cu privire la culpa dvs, organele judiciare sunt obligate sa dea fie o solutie de clasare fie achitare

Leave A Reply

Suna acum