MALPRAXIS MEDICAL – PENAL

  • Avocat
  • MALPRAXIS MEDICAL – PENAL

Malpraxis Medical - Penal

Medicul si/sau orice personal medical raspund pentru faptele comise cu ocazia efectuarii actului medical fie penal fie penal si civil fie numai civil. Pentru a putea fi atrasa raspunderea penala a medicului in primul rand fapta savarsita cu ocazia efectuarii actului medical trebuie sa imbrace elementele constitutive ale infractiunii.

Din punct de vedere penal strict numai cu privire la modul in care a fost efectuat actum medical in sine personalul medical poate fi tras la raspundere penala pentru infractiuniile de vatamare corporala din culpa, ucidere din culpa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu iar daca cu ocazia intocmirii inscrisurilor medicale se mai consemneaza aspecte care nu corespund adevarului se poate discuta si despre savarsirea infarctiuniilor de fals intellectual/fals un inscrisuri sub semnatura private si/sau uz de fals.

In ceea ce priveste strict actul medical, pentru a putea fi atrasa raspunderea medicului din punct de veder penal, organelle de urmarie penala vor trebui sa faca dovada ca, dvs. in calitate de medic nu ati respectat protocoalele in acel domeniu sau ati efectuat o greseala cu ocazia efectuarii actului medical in sine.

Existenta sau nu a unei culpe medicale se poate dovedi numai prin efectuarea unei expertize medico-legale , expertiza supusa avizarii catre Comisia de Avizare si Control din cadrul INML Bucuresti si daca este cazul cu obtinerea avizului Comisiei Superioare de Medicina Legala.

Se poate atrage raspunderea medicului numai in situatia in care din probele administrate in cauza, rezulta dincolo de orice indoiala rezonabila faptul ca, ati comis o culpa medicala in legatura cu modul in care ati efectuat actul medical, astfel ca, ori de cate ori exista chiar si cea  mai mica indoiala cu privire la culpa dvs, organele judiciare sunt obligate sa dea fie o solutie de clasare fie achitare.

Răspunderea

In momentul in care, se reclama existenta unei culpe ale dvs iar rezultatul acestei culpe s-a soldat cu  deces sau o vatamare corporala din culpa aceast rezultat constituie infractiune si anume fie ucidere din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 192 alin. (2)  din Codul Penal care prevede ca : ,, Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni’’.

Cu privire la situatia in care malpraxisul medical avand ca rezultat vatamarea victimei , fapta poate sa constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 196 alin. 3 din Codul Penal care prevede ca : ,, (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.’’

Pentru a  putea fi atrasa raspundere penala pentru faptul reclamant in plangerea penala este obligatoriu sa se efectueze o expertiza medico-legala, avizata de catre Comisia de Avizare si Control si, daca este cazul, de catre Comisia Superioara de Medicina Legala, si numai in situatia in care din totalul probelor administrate in cauza va reiesi dincolo de orice indoiala rezonabila culpa se va putea atrage raspundere penala.

In orice caz, pentru evitarea oricaror eventuale surprise se impune a fi introdus in cauza, inca din faza de inceput a procesului penal, partile responsabile civilmente adica unitatea spitaliceasca angajatoare si societatea de asigurare cu care aveati incheiata polita de asigurare de malpraxis medical.

Suna acum