De foarte multe ori se intampla ca unul dintre soti sa nu fie de acord cu divortul, in aceasta situatie, se pune intrebarea logica, se poate divorta? Raspunsul este BINEINTELS insa numai in fata instantei de judecata, nu si in fata notarului public. Ce ar trebui sa faca in aceasta situatie sotul care vrea sa divorteze? sa se adreseze instantei de judecata competenta legal sa solutioneaze divortul cu o cerere de chemare in judecata prin care sa solicite divortul fie din culpa exclusiva fie din culpa comuna si daca exista copii minori trebuie sa investeasca instanta de judecata si cu solicitari referitoare la domiciliul minorilor, custodie si pensie de intretinere si bineinteles sa mentioeze daca vrea sa poarte numele din casatorie sau sa revina la numele purtat anterior incheierii casatoriei.
Se mai pune intrebarea, ce se intampla in situatia in care sotul care nu este de acord cu divortul nu se prezinta in fata instantei de judecata?Trebuie retinut ca, indiferent daca este sau nu de acord cu divortul, indiferent daca se prezinta sau nu in instanta, cat timp i-a fost comunicata legal cererea de chemare in judecata, divortul se acorda fara acordul paratului si fara ca acesta sa fie prezent in instanta.
Reclamantul ( cel care solicita divortul) trebuie insa INTODEAUNA sa fie prezent persoanal la instanta de judecata cu exceptia situatiei in care acesta nu se afla in tara, depune inscrisuri doveditoare in acest sens SI ii da unui avocat procura speciala de reprezentare in fata instantei de judecata. In situatia in care reclamantul nu se prezinta persoanal si nu da o procura speciala avocatului, desi paratul este prezent ( daca paratul nu a formulat o cerere reconventionala) cererea de divort o sa fie respinsa ca nesustinuta.