DIVORȚ

Divorțul de comun acord

Sotii, de comun acord pot sa solicite instantei de judecata desfacerea casatoriei fie de comun accord fie din culpa comuna diferenta dintre cele doua modalitati de desfacere a casatoriei consta in faptul ca, in cazul desfacerii casatoriei de comun accord, instanta de judecata nu va face vreo mentiune cu privire la culpa sotilor in desfacerea casatorie, nu se vor mai administra probe ( martori, interogatoriu etc) iar hotararea de divort va deveni definitiva de la momentul in care instanta de judecata va pronunta hotararea.

In ceea ce priveste solicitarea sotiilor sau  a unui dintre soti de desfacere a casatoriei din culpa comuna, instanta de judecata va dispune desfacerea casatoriei din culpa ambilor soti in urma administrarii probelor din care sa rezulte imposibilitatea de a continua casatoria. Acest mod de desfacere a casatoriei este cel mai des intalnit in randul instantelor de judecata.

In cadrul art. 373 si 374 din Codul Civil se prevede ca : ,, Divorţul poate avea loc: a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ; 1) Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.,,

Totodata, in cadrul art. 934 alin. 2 din Codul de Proc. Civila se prevede ca : ,, 2) Instanța poate să pronunțe divorțul din culpa ambilor soți, chiar atunci când numai unul dintre ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese că amândoi sunt vinovați de destrămarea căsătoriei,,. Din cadrul dispozitiilor legale anterior mentionate rezulta faptul ca, divortul va fi acordat de catre instanta de judecata atunci cand din probele administrate in cauza, rezulta ca, casatoria dintre parti nu mai poate sa continue.

Indiferent de modalitatea in care instanta de judecata va dispune desfacerea casatoriei intre parti, aceasta in mod obligatoriu, chiar daca nu a fost investita cu asemenea solicitari, trebuie sa se pronunte si cu privire la aspectele aditionale/accesorii divortului si anume numele sotilor dupa desfacerea casatoriei iar daca exista minori instanta se va pronunta si cu privire la domiciliul minorilor, pensie de intretinere , custodia minorilor si program de relatii persoanale.

In cadrul dosarului de divort, partile, inainte ca instanta de judecata sa ramana in pronuntare pe fondul cauzei, pot, de comun accord sa ii solicite instantei de judecata sa dispuna desfacerea casatoriei in baza unei tranzactii din care sa rezulte acordul partilor cu privire la toate aspectele anterior mentionate, astfel ca, in asemenea cazuri, instanta de judecata nu poate sa le refuse acest drept partilor ci va trebui sa i-a act de tranzactia intervenita intre parti. Tranzactia va trebui incheiata fie in fata notarului public fie doar in scris iar partile sa se prezinte personal in fata instantei de judecata pentru a o semna, in orice caz, intelegerea partilor din tranzactie va constitui dispozitivul hotararii judecatoresti.

Divorțul pentru cetățeni aflați în străinătate

Cetatenii romani care locuiesc in strainatate pot sa divorteze in Romania, instantele romane fiind competente sa solutioneze cererea de divort chiar daca niciunul dintre soti nu locuieste in Romania si chiar daca numai unul dintre soti este cetatean roman.

In situatia in care sotul, cetatean roman care nu locuieste in Romania vrea sa introduca actiune de divort iar celalat sot locuieste in Romania la momentul introducerii actiunii de divort competenta de a solutiona cererea de divort ii apartine Judecatoriei de la locul in care paratul locuieste in mod efectiv chiar si fara forme legale.

Daca niciunul dintre soti nu locuieste efectiv in Romania dar cel putin unul dintre soti este cetatean roman divortul trebuie adresat Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti aceasta instanta fiind competenta material, general si teritorial pentru solutionarea cererii.

Procedura de divort precum si motivele de divort prevazute in legislatia din Romania dau posibilitatea cetatenilor romani sa desfaca procedura de divort mai repede prin comparatie cu procedura si motivele de divort  prevazute in legislatia altor state europene si nu numai, astfel zis, in Romania se poate obtine divortul mult mai repede decat in alte state.

Suna acum