Cine are drept la mostenire? Avocat Felea Mirabela

In momentul in care se deschide succesiunea ( la moartea unei persoane) legea ii prevede expres pe cei care au dreptul la mostenire si acestia se numesc succepibili pana in momentul in care accepta mostenirea. Pe langa mostenitorii legali ( cei prevazuti expres de lege) , mai exista o categorie de mostenitori si anume cei testamentari, adica cei in favoarea carora defunctul a lasat un testament.

Un aspect foarte important de retinut este faptul ca sotul supravietuitor al defunctului are drept de mostebire indiferent cu care clasa de mostenitori vine la mostenire, singurul aspect care difera este cota din mostenire pe care sotul supravietuitor o are, de exemplu in situatia in care acesta vine la mostenire cu copii sau nepotii defunctului, sotul supravietuitor o sa aiba o cota ( o parte) din mostenire mai mica decat in situatia in care vine la mostenire cu parintii defunctului.

Trebuie retinut si faptul ca, legea prevede o anumita ordine la mostenire astfel ca, prima categorie sunt copii defunctului  si urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit iar acestia indeparteaza de la mostenire celalate clase de mostenitori, inclusiv parintii defunctului insa NU si pe sotul supravietuitor .

A doua categorie legala sunt parintii defunctului care au drept la mostenire numai daca defunctul nu are copii sau nepoti de copii. A treia categorie sunt colateralii privilegiati adica fraţii şi surorile persoanei decedate si descendenţii acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv. Daca nu exista copii sau nepoti ai defunctului, nici pariniti si nici frati sau nepoti de frati, dreptul la mostenire le revine  ascendenţilor  ordinari care sunt rudele în linie dreaptă ascendentă ale defunctului, cu excepţia părinţilor acestuia adica bunicii, strabunicii si stra-strabunicii defunctului, indiferent daca filiatia intre ei este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Ultima categorie de mostenitori sunt colateralii ordinari care sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi adica unchii, matusele si verii primari si defunctului, fie din casatorie, fie din afara casatoriei sau din infierea cu efecte depline, precum si pe fratii si surorile oricaruia dintre bunicii defunctului, adica toate rudele colaterale pana la gradul IV inclusiv.

Leave A Reply

Suna acum