AVOCAT VICTIME MALPRAXIS MEDICAL

CE PUTETI FACE DACA SUNTETI VICTIMA UNUI MALPRAXIS MEDICAL

CE PUTETI FACE DACA SUNTETI VICTIMA UNUI MALPRAXIS MEDICAL

In momentul in care, culpa medicala adica rezultatul malpraxisului medical a fost unul tragic adica un deces sau o vatamare corporala din culpa aceast rezultat constituie infractiune si anume fie ucidere din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 192 alin. (2)  din Codul Penal care prevede ca : ,, Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni’’.

Cu privire la situatia in care malpraxisul medical avand ca rezultat vatamarea victimei , fapta poate sa constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 196 alin. 3 din Codul Penal care prevede ca : ,, (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.’’

In momentul in care exista suspiciunea faptului ca, in cauza dvs ar fi vorba despre un caz de malpraxis medical dvs aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata ( Judecatoria de la locul unde a avut loc malpraxisul medical) cu o actiune pe dreptul civil care sa aiba ca obiect repararea prejudiciului cauzat ( site-ul de la malpraxis civil ). Actiunea in drept civil poate fi intentata atat de catre victima personal dar si de catre mostenitorii acestuia indiferent daca a fost sau depusa plange penala sau daca a fost sau nu sesizata Comisia de Malpraxis medical. Trebuie precizat faptul ca, NU este obligatoriu a fi sesizata Comisia de Malpraxis medical deoarece aceasta procedura este una facultativa iar in urma finalizarii ei nu pot sa fie obtinute daune ci va trebui formulata din nou actiune pe drept comun pentru recuperarea prejudiciului.

In cazul unui malpraxis medical daca ar fi indeplinite conditiile de tipicitate ale infractiunilor anterior mentionate cel mai bine este sa se aleaga calea penala adica plangere penala pentru ucidere din culpa sau vatamare corporala din culpa. Trebuie mentionat faptul ca, si in cadrul procesului verbal se poate recupara prejuciulu suferit atat daunele morale cat si cele materiale atat de catre victima personal cat si de catre mostenitorii acestuia in cazul in care a avut loc decesul persoanei vatamate.

Recuperarea prejudiciului moral si/sau material suferit in  prin fapta de malpraxis medical se face prin constituirea de parte civila in cadrul procesului penal fie in faza de urmarire penala fie in fata primei instante de judecata pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Trebuie mentionat faptul ca, este indicat a se constitui parte civila inca din faza de urmarire penala pentru ca in mod concret sa fie formulata si cerere de introducere in cauza a partii responsabile civilmente adica spitalul la care era angajat medical/asistenta la momentul in care a avut loc fapta de malpraxis medical si firma de asigurare cu care medicul avea incheiata asigurarea de malpraxis medical.

In cadrul procesului penal daca are loc o constituire de parte civila pentru recuperarea prejudiciului victima/mostenitorii acestuia nu o sa achite o taxa judiciara pentru recuperarea prejudiciului insa, indiferent de calea aleasa, civil sau penal, stabilirea existentei unui caz de malpraxis se va face prin efectuarea unei expertize medico-legale.

NEVINOVATIA MEDICULUI-CUM TREBUIE SA FIE EFECTUATA APARAREA IN PROCESUL PENAL

Medicul si/sau orice personalul medical raspund pentru faptele comise cu ocazia efectuarii actului medical fie penal fie penal si civil fie numai civil. Pentru a putea fi atrasa raspunderea penala a medicului in primul rand fapta savarsita cu ocazia efectuarii actului medical trebuie sa imbrace elementele constitutive ale infractiunii.

Din punct de vedere penal strict numai cu privire la modul in care a fost efectuat actum medical in sine personalul medical poate fi tras la raspundere penala pentru infractiuniile de vatamare corporala din culpa, ucidere din culpa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu iar daca cu ocazia intocmirii inscrisurilor medicale se mai consemneaza aspecte care nu corespund adevarului se poate discuta si despre savarsirea infarctiuniilor de fals intellectual/fals un inscrisuri sub semnatura private si/sau uz de fals.

In cee ace priveste strict actul medical, pentru a putea fi atrasa raspunderea medicului din punct de veder penal, organelle de urmarie penala vor trebui sa faca dovada ca, dvs. in calitate de medic nu ati respectat protocoalele in acel domeniu sau ati efectuat o greseala cu ocazia efectuarii actului medical in sine.

Existenta sau nu a unei culpe medicale se poate dovedi numai prin efectuarea unei expertize medico-legale , expertiza supusa avizarii catre Comisia de Avizare si Control din cadrul INML Bucuresti si daca este cazul cu obtinerea avizului Comisiei Superioare de Medicina Legala.

Se poate atrage raspunderea medicului numai in situatia in care din probele administrate in cauza, rezulta dincolo de orice indoiala rezonabila faptul ca, ati comis o culpa medicala in legatura cu modul in care ati efectuat actul medical, astfel ca, ori de cate ori exista chiar si cea  mai mica indoiala cu privire la culpa dvs, organele judiciare sunt obligate sa dea fie o solutie de clasare fie achitare.

RASPUNDEREA MEDICALA IN PROCESUL PENAL

In momentul in care, se reclama existenta unei culpe ale dvs iar rezultatul acestei culpe s-a soldat cu  deces sau o vatamare corporala din culpa aceast rezultat constituie infractiune si anume fie ucidere din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 192 alin. (2)  din Codul Penal care prevede ca : ,, Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni’’.

Cu privire la situatia in care malpraxisul medical avand ca rezultat vatamarea victimei , fapta poate sa constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 196 alin. 3 din Codul Penal care prevede ca : ,, (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.’’

Pentru a  putea fi atrasa raspundere penala pentru faptul reclamant in plangerea penala este obligatoriu sa se efectueze o expertiza medico-legala, avizata de catre Comisia de Avizare si Control si, daca este cazul, de catre Comisia Superioara de Medicina Legala, si numai in situatia in care din totalul probelor administrate in cauza va reiesi dincolo de orice indoiala rezonabila culpa se va putea atrage raspundere penala.

In orice caz, pentru evitarea oricaror eventuale surprise se impune a fi introdus in cauza, inca din faza de inceput a procesului penal, partile responsabile civilmente adica unitatea spitaliceasca angajatoare si societatea de asigurare cu care aveati incheiata polita de asigurare de malpraxis medical.

Avocat Mirabela Felea

,, IUS EST ARS BONI ET AEQUI -Dreptul este arta binelui și a echității ‘’

Leave A Reply

Suna acum